lekker gezond tips!

Lekker koken kan synoniem zijn voor gezond koken. Het komt er op aan goede basisinfo te hebben over de plaats van de verschillende voedingsproducten in een evenwichtige voeding.
Wij leggen elke maand enkele pertinente vragen voor over voeding aan voedingsdeskundigen.
Doe er je voordeel mee!
 

Twee keer per week vis, een gezonde gewoonte

Waarom is twee keer per week vis eten gezond?
Vis levert waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen van de B-groep, selenium en jodium.
De meeste vissoorten zijn mager en passen perfect in een lijnvriendelijk menu. Maar ook vette vis heeft een belangrijke plaats in een gezonde voeding. Het is onze belangrijkste voedingsbron van de omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), ook bekend als visvetzuren.

Wat is er zo speciaal aan deze omega 3-vetzuren?
Zij zijn essentieel voor een normale hersenwerking en een normaal gezichtsvermogen en hebben een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten. Omdat ons lichaam zelf te weinig EPA en DHA kan aanmaken, moeten we ze uit de voeding halen. Vandaar de aanbeveling om minstens 250 mg EPA en DHA per dag in te nemen. Dat kan makkelijk door als onderdeel van een gezonde voeding 2 keer per week vis te eten, waarvan minstens 1 keer vette vis. Gefrituurde visbereidingen, zoals vissticks, bevatten vooral vet door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten meestal maar weinig EPA en DHA.

Vette vis (meer dan 10 g vet per 100 g)
bv. haring, maatjes, makreel, sardienen, sprot, zalm
Halfvette vis (2 tot 10 g vet per 100 g)
bv. rode poon, tongschar, forel, ansjovis, zalmforel, tarbot, inktvis
Magere vis (minder dan 2 g vet per 100 g)
bv. kabeljauw, pladijs of schol, (zee)tong, rog, zeeduivel, schelvis, wijting, leng, zeewolf, koolvis, tonijn, grijze garnalen, langoustines, mosselen, krab, sint-jakobsschelpen

Varieer en kies vis van het seizoen
Vis biedt variatie in soorten en bereidingsmogelijkheden. Vis kan eenvoudig of gesofisticeerd als voor- of hoofdgerecht, op de barbecue, in soep, in salades, als sushi, als beleg bij de broodmaaltijd en als hapje bij een drankje. Je kan vis pocheren, stomen, grillen, stoven en bakken. Gefrituurde en gepaneerde visgerechten slorpen veel vet op. Serveer ze daarom slechts ter afwisseling. Breng vis vooral op smaak met citroen, aromatische kruiden en specerijen in plaats van met boter, room en zout. Serveer bij een vismaaltijd altijd een ruime portie groenten.
Kies vis van het seizoen. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Vis smaakt ook op z'n best in het juiste seizoen. Raadpleeg de viskalender via www.visinfo.be > Viswereld > Kalender.

Meer lezen over vis? of download of bestel gratis de folder “Vis, verrassend lekker, makkelijk en veelzijdig in een gezonde voeding” via www.vlam.be >
Siebengewald, Gennep, Boxmeer, Bergen, Venray, Afferden, Mook en Middelaar, Goch, Weeze, Kleeve, Geldern, Nederland, Die Niederlande, Holland, Verse vis, viswinkel, visspecialist, vis, visboer, Fisch, Fischgeschäft, Fischspezialitäten, Grens, Grenze, Fischmarkt, vismarkt, Limburg , Venlo , Brabant , Nijmegen , Bocholt , Wesel , Dinslaken , Duisburg , Kevelaer , Geldern , Straelen , Herongen , Nettetal , Kempen , Krefeld , Kamp-Lintfort , Bocholt , Essen , Bochum , Dortmund , Düsseldorf , Wuppertal , nordrhein westfalen